Tocana:
- 1,5 kg carne macra de vita, taiata bucati- 200 gr bacon felii
- 1 lingura de unt (sau ulei de masline)
- 1 ceapa
- 1 morcov nu foarte mare
- 2 linguri faina
- 3 cani vin de Burgundia (sau alt vin rosu de foarte buna calitate)
- 2-3 cani supa simpla de vita
- 1 lingura bulion
- 2 catei de usturoi
- 1 ramura de cimbru proaspat sau 1/2 lingurita de cimbru uscat
- 1 frunza de dafin
- sare
- piper proaspat macinat
Garnitura de ceapa:
- 150-200 gr bulbi de arpagic sau cepe foarte mici
- 1,5 linguri de unt
- 1,5 linguri ulei de masline
- 100-150 ml supa simpla de vita
- 1 frunza de dafin
- 1 crenguta cimbru
- 2-3 fire patrunjel
- sare
- piper proaspat macinat
Garnitura de ciuperci:
- 500 gr de ciuperci albe, mici
- 2 linguri unt
- 1 lingura ulei de masline
Intr-o cratita, rumeniti usor feliile de bacon in unt. Scoateti baconul pe o farfurie, puneti in locul lui carnea. Amestecati periodic, la foc mai mare, pana se rumeneste usor carnea pe toate partile. Adaugati ceapa tocata si morcovul ras mare. Reduceti un pic focul, amestecati frecvent, pana cand ceapa devine transparenta, apoi adaugati sare si piper, pudrati cu faina, scuturati cratita sa se amestece si bagati in cuptorul bine incins (treapta 8). Lasati cca 10 min, dupa care turnati vin si supain cantitati egale, pana ce acopera continutul cratitei. Puneti si bulionul, mirodeniilesi usturoiul zdrobit; scuturati cratita si puneti capacul. Bagati la loc in cuptor, la treapta 4-5. Lasati cca 2 ore, verificand sa nu scada prea mult lichidul inainte ca bucatile de carne sa fie bine fierte. Opariti arpagicul ca sa se curete mai usor. Incingeti uleiul si untul, la foc moderat, puneti arpagicul si rumeniti-l cat de uniform posibil, amestecand usor, cu o lingura de lemn; aveti grija ca cepele sa ramana intregi. Turnati supa, adaugati plantele aromate, sare si piper. Acoperiti si lasati sa fiarba inabusit, la foc mic. Dupa cca 10-15 minute, adaugati feliile de bacon si mai lasati 10 min, pana cand lichidul s-a evaporat aproape complet. Scoateti dafinul, cimbrul si firele de patrunjel. Pentru a prepara garnitura de ciuperci, incingeti untul si uleiul intr-o tigaie mare.Cand untul incepe sa faca spuma, puneti ciupercile taiate in sferturi. Prajitile cca 5 min, cu focul mare, amestecand frecvent, pana incep sa se rumeneasca. Luati de pe foc. Cand tocana e gata, turnati-o intr-o strecuratoare, deasupra unui vas. Puneti la loc in cratita bucatile de carne, distribuiti deasupra lor ciupercile si ceapa cu bacon.
Puneti pe foc sosul strecurat, lasand sa clocoteasca 1-2 minute, la foc mic; picurati putina supa daca e prea gros sau lasti-l sa scada daca e prea apos. Turnati sosul peste carnea cu legume si lasati sa clocoteasca 1-2 minute, la foc mic. Serviti cu patrunjel tocat si cartofi natur sau paste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu